mandag 24. oktober 2011

Mmmmmat

Etter noen dager med full detox, hva er vel mer naturlig enn å skrive om mat og drikke.Gøy med marsvin, maur og fritert piraya, men min klare favoritt er fiskeretten ceviche. I Ecuador er utgangspunktet kokt fisk, men her i Peru er det rå fisk som gjelder. Tenk at kvaliteten skal være den samme som for sushi eller gi fisken en runde i fryseren før den skjæres i biter. Slik gjør du:

Skjær flyndre, torsk eller annen fisk i 2 cm biter. Kokte reker og kamskjell kan også brukes. Press store mengder lime. Dette skal helles over fisken og vil gjøre at fisken endrer tekstur og farge, slik at den blir "kokt". Skjær rødløk i tynne skiver, tilsett litt hvitløkpasta, litt koriander, litt salt og mye chili og du er snart i mål. En liten skvett melk og du er har laget "Tigermelk" som ikke bare er bra for potensen, men også for eventuell bakrus. Rør dette sammen med fisken og limen og server umiddelbart med kokt søtpotet og maiskorn. Avokado er sikkert godt som tilbehør i stedet for søtpotet, eventuelt oppskårne tomatterninger. Slik skal det se ut og alle som blir invitert på middag hos oss når vi kommer hjem må regne med å få dette til forrett:



Ikke sulten? Lag Pisco Sour, den perfekte drink. Pisco er et peruviansk druebrennevin, ikke ulikt grappa. Slik gjør du: Putt 5 isbiter i en shaker. Mål opp 1 dl pisco, 1/3 dl sukker oppløst i vann, 1/3 dl limejuice, 1/2 eggehvite. Shake, shake, shake i minst 1 minutt og server med en liten dråte bitter angustora på toppen. Mmmm...


Har du tenkt deg til Lima så er kanskje det aller beste tipset å overlate matlagingen til Giacomo Bocchio, chef på restaurant Manifiesto. Han har jobbet på El Celler de Can Roca i Girona, en av verdens beste restuaranter, som vi hadde gleden av å besøke i fjor. Giacomo er ikke bare en enestående kokk, men også en trivelig kar. Her er det mat av topp klasse, basert på peruvianske råvarer. Matfilosofi i god Noma tradisjon.

Eller spis på en chifa restaurant, kinesisk mat med en tuch av Peru. Madam Tusan i Miraflores kan anbefales, selv om den spansk/kinesiske menyen kan være en utfordring. Stol på kelneren - det ordner seg :-)

Skal jeg være helt ærlig hadde det ikke vært så dumt med en brødskive med brunost. Begynner kanskje å bli litt matlei... Men snart setter vi kursen for Chile og der har de kanskje noe spennende å by på?




 

2 kommentarer:

  1. Godt å se Rune er i aktivitet igjen! Knekkebrød er topp, fikk noen på Gunn Elisabeths kjøkken i går - alltid godt!

    SvarSlett
  2. Mmm, høres godt ut alt dette, men hva tror du om middagen Eirin og jeg hadde forleden: røkt blåkveite, gulrotstuing, poteter + en liten pils??

    Gi meg en adresse, så kan jeg godt sende dere en brunost. Klem fra mamma/Erna

    SvarSlett