mandag 9. januar 2012

Singapore - shoppernes paradis - ikke vårt.

I 1819 ankom Sir Thomas Stamford Raffles den lille øya Singapore. Han mente at stedet var perfekt plassert for britenes handel i Sør Kina havet. Som den handlingens mann han var, tegnet han planene for det som skulle bli det moderne Singapore. Chinatown på den ene siden av byen, Little India på den andre siden og Civic District med sine teatere og museer i midten. Navnet lever videre gjennom Singapores mest kjente landemerke, Raffles Hotel. Og alle vi kjennere vet jo selvsagt at det var her drinken Singapore Sling ble oppfunnet.


Britenes innflytelse kan fortsatt sees i enkelte deler av byen, men du verden, her har det skjedd mye de siste årene. Hvordan kunne man gå fra dette...


til dette i løpet av så kort tid?


Jeg skal ikke utgi meg for å være noen Singaporespesialist, men det er flere ting man ikke kan unngå å legge merke til. De 5 millionene som bor her jobber og jobber og jobber. Og de er så skikkelige at det er nesten ikke til å tro. Og prøver de seg på noen sprell truer bøtene. Ikke lov å spytte og søple og hvis du ikke trekker ned i do rammes du av straffeloven. Lurer på hva som ville skjedd dersom jeg var blitt fersket med mine 60 bokser snus inn i dette landet. Hadde vel vært noen år i fengsel det... Men man kan mene hva man vil om alt dette, men makan til velfrisert, trygt og striglet sted skal du lete lenge etter. Her er alt effektivt, stort og innrettet på business og konsum.

Kjøpesentre, enorme hoteller og spillehaller ligger tett i tett. Vår taxisjåfør fortalte oss at når Singapore arrangerer det eneste Formel 1 løpet i verden som går i bygatene og om natten, så kan taxiene bevege seg under jorden fra parkeringsanlegg til parkeringsanlegg under hele byen.

Det er så effektivt her at selv golfbanene blir benyttet natt og dag. De er nemlig flombelyste! Noe for Losby?



Og midt i byen ligger Beach Road - antagelig så langt unne beachen det nå går an å komme. For Singapore vil gjerne bli større og driver derfor med nyetablering av land i stor skala. Først tok de alle høydedrag i byen og fylte ut i sjøen, så begynt de å ta havsand og etablere nye landområder. Tja, det er jo en del hav før de når Indonesia.

Men midt inne i alt dette storslåtte, moderne, fremtidsrettede finner man noen oaser. Tempelet Srinivasa Perumal er en av dem.


La oss håpe at i alle fall noen greier å finne roen i denne byen. Det greide ikke jeg.


Vi har bestemt oss for å droppe kinesisk nyttår i Hong Kong og har i stedet reist til Bangkok for å skaffe visum til Burma/Myanmar. Forsøker nå å oppdatere meg skikkelig på situasjonen der og gleder meg til aktive, men ikke hektisk dager.

5 kommentarer:

  1. Har faktisk brukt hele dagen i dag på å spore opp nye US dollar, en nødvendighet i Burma. Og kom selvsagt for sent til å levere inn visumsøknad på ambassaden. Blæh

    SvarSlett
  2. For en helt utrolig opplevelsesrik tur dere har, men... gjem boksene dine godt, Hege. Vil gjerne ha deg hjem i god behold. Blir alt for langt å besøke deg i fengsel der nede!!

    SvarSlett
  3. Visum er på plass, US dollar er innkjøpt og vi reiser grytidlig i morgen. Ingen mobildekning i Burma og sikkert også vanskelig å komme på nett. Tilbake i Bangkok om 10 dager og gir lyd fra oss da om ikke før. Reiserute Yangon, Mandalay, Bagan, Heho, Yangon.

    SvarSlett
  4. Spennende med Burma,ikke et helt vanelig reisemål kanskje.I dag blir 2000 politiske fanger løslatt i Burma og mange håper det er begynnelsen til et fritt og andeledes Burma. Desto mer interesant for dere, dere ser sikkert landet som det har vært under diktator styret.
    Pass godt på hverandre og dere selv og god tur !
    Klem fra Inger Anne

    SvarSlett