mandag 6. februar 2012

Angkor - et høydepunkt

Historien om Angkor er historien om Khmerrikets tilblivelse og fall. Samlingspunktet for dette store og mektig riket, som strakte seg fra India i vest til China-havet i øst, var hovedstaden  Angkor. Byen var, med mer enn 1 million innbyggere, antagelig verdens største by. London og Paris hadde til sammenligning et folketall på rundt 50 000 på samme tid. Grunnlaget for riket var Khmerenes evne til å kontrollere og utnytte vannet, blant annet fra Mekong. Mat kunne produseres i overflod ettersom 80% av Mekongvannet i regntiden renner feil vei, dvs oppover sideelven til Kambodsjas store innsjø Tonle Sap. Ris og fisk produseres i enorme mengder også i dag - hele 30 kilo ferskvannsfisk per kambodsjaner! Byen, som  rommet både templer, biblioteker, og ambassader fra mange land i Østen, gikk etter en storhetstid på 600 år i oppløsning på 1400 tallet. Thaiene tok kontroll og Angkor ble forlatt. Ikke før en franskmann på tur på begynnelsen av 1900-tallet insisterte på å få se "tempelet i jungelen", som i følge de lokale bøndene var bygget av guder, ble herlighetene gjenoppdaget. Tempelområdet, som var mer eller mindre slukt av jungelen, fikk igjen status som et av verdens store underverker, og arbeidet med å få disse skjulte skattene frem i lyset igjen pågår fortsatt.

Å komme til Angkor etter vår lange elveferd har vært et desidert høydepunkt. Vi besøkte først det som kalles Angkors juvel, et lite rosa sandsteinstempel med de vakreste utsmykninger. Her var hinduguder, apsaradansere og relieffer. Og det som var så utrolig var at selve steinutskjærimgene var så skarpe og rene at mange så ut som om de var laget i dag.

 Vi besøkte også det arkitektoniske mesterverket Angkor Thom og det vakre, "lille" tempelet Bayon med sine 54 tårn, hvert dekorert med 4 fredfulle ansikter som vender i hver sin retning. Forestiller det Buddha eller er det kongen som skuer ut over sine 54 delstater? Ingen vet, men at det er facinerende er det ikke tvil om. 

Angkor Wat er det beste bevarte tempelet av alle, og regnes som Asias kanskje mest imponerende historiske byggverk. Her klatret vi til topps sammen med ca to millioner andre mennesker (årlig). Jeg kunne  godt ha brukt dager i dette området, men sannheten er at det var så himla varmt at jeg faktisk ikke kunne vært der et sekund lenger enn jeg var.


Heldigvis blir restaureringen av dette tempelområdet nå ivaretatt av UNESCO, men et av templene hadde fått stå urørt, mystisk, delvis slukt av jungelen, som da Angkor ble gjenfunnet ...


Men nok om templer. Vi har shoppet, klødd oss på de utallige myggstikkene, utforsket Siem Reap med tuc tuc, badet og nydt i livet. Og endelig er jeg ferdig med Knausgård!

Jeg sender til sist en liten utfordring til de som følger oss på kartet. Reiseruta har vært fra Ho Chi Minh via My Tho, Cai Be, Vinh Long, Sa Dec, Chao Doc, Phnom Penh, Koh Chen, Kampong Tralach, Kampong Chanang og Tonle Sap til Siem Reap. Og bedre blir det ikke når vi i morgen tidlig fortsetter oppover Mekong i retning Laos.

Resten av følget reiste nå i kveld og det var veeeldig trist. For å muntre opp meg selv og andre legger jeg derfor ut denne lille snutten fra vår fiskespaopplevelse. God fornøyelse  :-) 





3 kommentarer:

  1. Hei og TAKK for sist, vi har hatt en kjempeflott ferie sammen med dere. Tenk at vi har fått vært med på en bitte liten del av den store reisen deres - god tur videre:) Vi er nå kommet til Bangkok, ennå mange timer til vi kommer hjem. Jeg får dessverre ikke fram videosnutten, det er bare ett tomt felt !?! Klem fra Arvid og Christin

    SvarSlett
  2. Godt å lese at dere fremdeles har det bra :) Kan tenke meg det var hyggelig med besøk! Jeg får forresten ikke opp videosnutten jeg heller... hmm kanskje det er mac´en.. God tur videre:) Klem

    SvarSlett
  3. Håper dere har kommet dere vel hjem, Christin. Dumt med snutten, men du får legge ut på facebook i stedet :-)

    SvarSlett