tirsdag 7. februar 2012

Ny dag - nye opplevelser

Rune så ikke frem til åtte timers bilkjøring i dag, syk som han var. Men som vår nye, unge guide sa da jeg forsøkte å forklare problemet, mens Rune lå og stønnet i bakstetet "No problem. If we don't find toilet, we only make new one".

Så vi humpet av gårde gjennom rismarker og landsbyer på utrolig dårlige, flomødelagte veier i retning Kratie, mens jeg etterhvert fikk guidens livshistore. I Angkor, der han kom fra, pågikk kampene med Røde Khmer helt frem til Pol Pot døde i 1998. Etter som 13 åring å ha sett en soldat gå på en mine utenfor huset sitt, og naboen bli sprengt av en annen mine da han løp ut for å hjelpe, ble vår venn så redd at han bestemte seg for å bli munk. Først skulle det bare være for en kort tid, men han fant ut at dette faktisk var hans eneste mulighet for utdannelse. I over 10 år levde han som munk og endelig fikk jeg mulighet til å spørre og grave rundt klosterlivet.

Som ledd i underholdningen fikk han vår sjåfør til å svinge innom et lokalt marked rett før vi skulle spise lunsj for å vise frem en lokal spesialitet - assorterte insekter. Nam, nam. Det var bare å sette opp en lyskaster, spenne opp gjennomsiktig plast med et vannkar under og vips var det snart fylt til randen. Her var kakkerlakker, møll og gresshopper i en salig blanding og jeg tror jammen ikke de var stekt en gang. Og for den som ikke var så glad i denne luksusblandingen foreslo han en pose fete vannbiller i stedet. Vanskelig å takke nei til selvsagt, men vi gikk for fried rice i stedet, som vanlig.


Vi skumpet videre og omsider nådde vi vårt meget lugubre, men likevel Kraties beste hotel. Og hele poenget med å bo akkurat i denne byen er at dette er et av de meget få stedene man kan se de utdryddingstruede, hvite ferskvannsdelfinene. Så det var bare å hive seg i tuc tucen, få leid seg en båt og komme seg ut i Mekongelva der den var på sitt dypeste.


Og der, rolig svømmende kom de. Lette å se, for det var bare er å vende blikket i retning den helt spesielle pustelyden. Bare rundt 70 stykker er igjen, så jeg tror vi var heldige som fikk observere mange av dem på så tett hold. Umulig å få ta tatt gode bilder, men hvalpust i solnedgang over Mekong glemmes ikke.


4 kommentarer:

  1. Hallo. Spennende å følge med på bloggen. Vi koser oss i det vakre vinterværet. Sol og - 4. Koselig å gå lange skiturer. :-)
    Ser ut som at dere har det fint. Synd at Rune har vondt i magen. Han trenger jo ikke å spise kakkerlakker, biller osv. ;-) Dere kan i det minste finne en do. Vi så en dokumentar om Mount Everest i går. Den ene klatreren fikk akutt diare på toppen. hehe. Han gjorde på seg 7 ganger på turen. Han var en smule flau da han ble intervjuet etterpå.
    God tur videre.
    Svenn, Kate, Julie

    SvarSlett
  2. Huff, ikke veldig fristende mattilbud. Skjønner at det ligger an til litt spru....u. Høres ut som starten på en fin slankekur. Bedre med knekkebrød og brunost likevel. Eirin og jeg drar til Haglebu i morgen. Gleder meg til norsk vintereventyr i fjellet. Dere har noe å glede dere til når dere kommer hjem. Klem

    SvarSlett
  3. Ikke morsomt med mageproblemer. Savner dere norsk mat?

    Spennende å følge med på bloggen. Du er så flink til å skrive, Hege. Du burde jo vært journalist. :-)

    SvarSlett
  4. Takk for kommentarer. Rune ca 10 kg ned og jeg 10 kg opp. Noen lange skiturer hadde absoulutt gjort seg. Kos dere i vinterværet alle sammen.

    SvarSlett